Geekvape Zeus X RTA


A Zeus széria megjelenése óta közönségkedvenc az RTA-k közt, óriási hype övezi minden tagját. Az X a Dual frissített verziója, tesztünkben megnézzük, felér-e a körülötte kialakult hírveréshez.

Geekvape Zeus X RTA

A széria sikere az építés egyszerűségében rejlik. Első “építős” tankként sokaknál megállta a helyét mindegyikük, hiszen szinte nincs mit elrontani a vattázásában. Emellett sokaknál hatalmas előny a folyásbiztos kialakítás, amely részben a felső levegőzésnek köszönhető. Ezek ismeretében nem is csoda, hogy szinte “legendássá” vált mindhárom Zeus.

Általános Jellemzők

Felépítés: RTA
Build deck: Dual coil, GTA-style deck
Levegőzés: felső levegőzés
Méretei: ø25-26mm, ø28mm a nagyobbik palásttal
Töltés: bajonettzáras kupak, két töltőnyílás
Driptip: 810 szabványú delrin, ultem
Anyaghasználat: rozsdamentes acél
Színkínálat: Fekete, SS, gunmetal, szivárvány, piros, zöld, arany, kék, piros-fekete

Csomagolás, kiegészítők

A terméket a szokásos Geekvape csomagolásban kapjuk meg. A narancssárga külső borítást (itt találjuk az eredetiséget igazoló matricát is) lehúzva a dobozhoz jutunk, amelyet szétcsúsztatva elénk tárul a tank, és a pótalkatrészeket tartalmazó doboz.

Kétféle kiszerelésben vásárolhatjuk meg, az Európába szánt TPD kompatibilis, illetve az alap verzióban. Mindkét verzió tartalmaz egy pótüveget, egy tartalék tömítőgyűrű-szettet, egy Ultem driptipet (amely magasabb, mint a tankon található, sokaknak kényelmesebb lehet), egy 810->510 átalakítót, pótcsavarokat (egy szett laposfejű, és egy szett imbusz), egy imbuszkulcsot, és a klasszikus Geekvape csavarhúzót.
A TPD kompatibilis csomagolásban kapott mindkét üveg 2ml liquid befogadására alkalmas, illetve nem kapunk vattát, és tekerést sem a megépítéshez. A bővebb csomagban egy bubis üveget, egy pár fused claptont, és egy pár cipőfűzős rendszerű vattát találhatunk.

Design, build deck és építés

Az X is követi az elődei által kiépített design irányvonalat. A base 25mm-től 26mm-ig szélesedik, így keskenyebb modokon is lelógás nélkül használható. A topcap ezúttal egy parabolára hajazó ívet kapott, amelyet a driptip is követ. Az AFC gyűrű gyakorlatilag ugyanaz, mint az előző két generációban, sajnos ez azzal jár, hogy a manapság divatos honeycomb rendszert sem kapta meg. Egyébként, töltés közben elég könnyű elhagyni a gyűrűt, mivel érdemben nem tartja semmi a helyén.
Általános minősége rendben van, nem szorulnak a menetek, de a decken találtam 1-2 sorját. A topcap bajonettzáras (negyed fordulatot igényel a kinyitása), a töltőnyílások mérete pedig pont tökéletes egy Chubby Gorilla flakon csőréhez.

A build deck az egyik pontja az RTA-nak, ahol szakít a hagyományokkal, a szériában elsőként nem postless decket kapott, így két magasra kiemelt “platformon” építhetünk.

Építeni, vattázni nagyon könnyű, hiszen ez az egyik legfőbb “selling point”-ja a készüléknek. Én kb. 1mm-re szoktam megemelni a decktől a tekeréseket, ez a konfiguráció be is vált. Használhatjuk a gyárilag mellékelteket, vállalható minőségűek, de a legjobb eredményt 2db 2×26/39GA fused claptonnal értem el.
Vattázás szempontjából megint csak egyszerű a dolgunk, ha a mennyiséget sikerül eltalálnunk, nyert ügyünk van. Elődje, a Dual nagyon rossz néven vette, ha a vatta lelógott a base aljáig, ott kifejezetten csak a “perem alá behajtogatós” módszer működött, az X-nél ez kiküszöbölésre került, mindkét módszerrel szépen működik.

Levegőzés, íz, gőz

Ahogy említettem, nem honeycomb levegőzésről beszélünk, ezáltal sajnos nagyon hangos a tank. Rengeteg levegőt enged be nyitott pozícióban, így cloud chaser vénával rendelkező egyének is megtalálhatják benne számításukat, nagy gőzmennyiséget tud kibocsátani, ha erre van igény.

A rengeteg levegőnek, és a felső levegőzésű felépítésnek természetesen ára van, ezt az ízvisszaadás szenvedi meg. Rossznak egyáltalán nem nevezhető, például a nagyon hasonló elven működő Dead Rabbit-hez képest szaturáltabb ízeket kapunk, de amennyiben az ízre hajtunk, bőven találhatunk alkalmasabb RTA-kat.

Értékelés

A Zeus X semmiben nem nyújt kiemelkedőt, viszont komoly hibája sincsen, a felépítéséből adódó kompromisszumokon kívül. Talán nem is az a célja, hogy bármiben kiemelkedő legyen, inkább arra van kihegyezve, hogy átlagos, vagy átlagnál egy kicsivel jobb teljesítményt nyújtson, de azt konzisztensen, minden felhasználónál, legyen az akármilyen tapasztalatlan építő, talán ez is alapozta meg az óriási hype-ot körülötte. A Profile Unity például kiemelkedő szeretne, és tud is lenni, de megépítése könnyen gondot okozhat elsőre.

Kifejezetten ajánlom azoknak, akik egy porlasztós tank (pl. TFV12 Prince) után keresnek magasabb élményt, alacsonyabb fenntartási költséggel, de nem elég magabiztosak ahhoz, hogy egy bonyolult tankot építsenek.

  • Kinézet, kialakítás, megmunkálás: 7.5/10
  • Csomagolás minősége, tartozékok: 7.5/10
  • Ízvisszaadás: 6.5/10
  • Gőz, levegőzés: 7/10
  • Összesen: 7/10
Geekvape Zeus X RTA

A készülék a newvaping.com jóvoltából került hozzám tesztelésre!
Minden rendelésből -20% az alábbi kuponnal: HU20