Vaporesso Luxe PM40


A Vaporesso újabb terméket indított a beépített akksis, “öngyújtó méretű” podok közt.

Vaporesso Luxe PM40

Sokan próbálkoztak már ebben a kategóriában, de keveseknek sikerült igazán eltalálni a végterméket. Sok esetben vagy a levegőállítás maradt ki, vagy a teljesítményszabályzás. A Vaporesso belerakott mindent, amit tudott, és sikerült is jól használható készüléket összehozniuk. A tesztidőszak alatt a többszáz dolláros DNA75C mod, és a Kayfunom, Dvarwjaim csak álltak a polcon, mindig ezért a “kis vacakért” nyúltam…

A doboz és tartalma

A pod a manapság oly divatos minimalista kartondoboz, a termék adataival telirakott “papírbugyiban” elvet követő csomagolásban érkezik. Kibontva két darab porlasztót, egy cserepodot, és egy USB-C kábelt találunk a termék mellett. Természetesen a papírmunka itt sem maradhatott el.

Design, szoftver, akkumulátor

A PM40 a szokásos mini-pod designnal rendelkezik. A különböző mintákkal rendelhető műanyagház felső harmadában a készülék egyik előlapján a tűzgombot helyezték el, megfordítva pedig a levegőzésállító reteszt találhatjuk. A készülék oldallapján találjuk a 2+1 levegőnyílást, illetve a monokróm OLED kijelzőt, amelyen a használat szempontjából leglényegesebb információkat találjuk. Számomra óriási pluszpont a százalékos akkukijelzés, amelyet nagyon sokszor lespórolnak az ilyen apróbb készülékeken, de sokszor még a kétakksis modokon sem találjuk meg. (Aegis X, rád nézek 🙂 ) Találunk még slukkhossz mérőt, VW teljesítményállítást, illetve ezrenként átforduló slukkszámlálót, amelyet nem szeretek, maximum a napi fogyasztásunkat mérhetjük vele. Mivel egy gombunk van, sajnos a teljesítményállítás kissé kényelmetlen. 3 gombnyomás után bekerülünk az erre alkalmas menübe, ahol a tűzgomb nyomásával léptethetjük felfele az értéket. Ha lefele szeretnénk menni, el kell jutni a maximális 40W-os teljesítményig, ahol körbefordul a számláló. Nem túl hatékony megoldás, főleg, ha azt nézzük, hogy a podok eltávolításakor visszaáll a chip által ideálisnak gondolt értékre (0.8-nál ez 18 wattot jelent, 0.6-nál 26W).

Ergonómiailag a legmeghatározóbb dolog a méret. Ez egy kétélű kard, amellett, hogy bármilyen zsebben elfér, átlagos kézzel már majdnem kényelmetlen, én marokra fogom a legtöbb eszközömet, a PM40-nél ez esélytelen művelet, a jégkrémpálcika fogás az egyetlen használható megközelítés. Emellett baromi könnyű lakáson belül elhagyni a készüléket 🙂

A driptip számomra furcsa, a vékony 510-es driptipek után óriási váltás, jó pár napba tartott megszokni.

Mivel beépített akksival rendelkezik, így erről is kell beszélni. 1800mAh kapacitással van ellátva, ez a 0.8-as porlasztót használva egy átlagos napnak felelt meg. Amennyiben mégsem bizonyul elegendőnek, a Type C portot használva akár háromnegyed óra alatt feltölthetjük, és szokatlan módon, töltés közben is használhatjuk a készüléket.

Pod, levegőzés, ízvisszaadás

A podoknál egy új technológiát vezetett be a gyártó, a kifolyni vágyó liquidet visszavezeti a helyére. Ez működni is látszik (igaz, én 100VG alapból dolgozom), a pod alá csak akkor került anyag, amikor túltöltöttem a tartályt, míg pl. Drag X-nél ez rendszeres problémát jelent. A túltöltésre egyébként van esély, sajnos a folyadékszint nem látható jól, néha dryhitre is sikerült futnom. Ezt annak ellenére írom, hogy sötét, sárgás-vöröses színű dohányosokkal használtam, valószínűleg egy átlátszó gyümölcsössel halál.

Porlasztókból 0.2, 0.3, 0.6, 0.8 ellenállásúakat vásárolhatunk, a dobozban egy 0.8, illetve egy 0.6 Ohm ellenállású darabot találunk, melyekkel meglepően elégedett vagyok. Középszűk – majdnem laza MTL felhasználó vagyok (Összehasonlításképp: Dvarwban 1.5mm AFC van), a megfelelő élményhez 1/3-ad állásba kellett zárnom a fokozatmentes szabályzót. Homlokhorpasztós MTL-t nem ettől a készüléktől kell várni, de a Drag X alap podjától sokkal alkalmasabb. Ami engem legjobban meglepett, hogy a porlasztók elég tartósak. A 0.8-ast 3Baccos Manilával, a 0.6-ost pedig Don Cristo Pistachioval nyüstöltem. Mindkettő kifejezetten kokszolós liquid, de míg egy RTA-ban 1-1.5 nap alatt vattát kellett cserélnem, mert a driptipig ért a koksz (és itt nem túlzok sokat), itt 4-5 nap után kellett cserélnem (nem párhuzamosan használtam a két porlasztót).

Íz tekintetében a mesh kialakítás miatt elég jó a készülék, viszont az RTA-ba tekert sima huzalhoz képest édesebb gőzt kapunk.

A podot kis műanyag “patentek” tartják a helyükön, mágnest nem találunk. A töltést a driptip “letörésével” tehetjük meg, a pod kivételére nincsen szükség, ez óriási szerencse, hiszen a nehézkesen beállított teljesítményünk visszaállna az alapértékre. Ha eltávolítjuk a driptipet, egy öngyújtó aljához nagyon hasonló “felületet” kapunk, aki töltött már gyújtót, nem lesz gondban.

Értékelés
  • Ergonómia
  • Kinézet
  • Elektronika
  • Építési minőség
  • Levegőzés
  • Ízvisszaadás
  • Porlasztók minősége
4.2

Összegzés

Hetekkel ezelőtt ha valaki azt mondta volna nekem, hogy a Thor II-t, és a Dvarw-omat teljesen kiváltja egy beépített akksis pod, lehülyézem… És mégis.